SENAMAN SELEPAS BERSALIN BERI MASALAH KEPADA SUSU IBU?

SENAMAN selepas kehamilan adalah salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk membantu diri anda lebih fresh dan aktif.

Tahukah anda, senaman yang kerap selepas mengandung boleh;

  1. Menggalakkan penurunan berat badan, terutamanya apabila digabungkan dengan pengambilan kalori yang berkurangan
  2. Meningkatkan kecergasan kardiovaskular anda
  3. Menguatkan dan menguatkan otot perut
  4. Meningkatkan tahap tenaga

Secara tidak langsung, senaman ini data melegakan tekanan, menggalakkan tidur yang lebih baik dan mengurangkan gejala kemurungan. Malah lebih baik lagi, dapat membantu anda membantu mendapatkan susu yang optimum.

Namun, adakah senaman akan menjejaskan jumlah pengeluaran susu badan?

Kajian menunjukkan bahawa senaman intensiti tinggi mungkin menyebabkan asid laktik berkumpul dalam susu ibu dan menghasilkan rasa masam bayi mungkin tidak suka dan menghalang pengusuan secara terusan. Oleh itu, dinasihatkan untuk menyusu bayi atau mengepam sebelum bersenam.

Sekiranya anda mempunyai kehamilan yang tidak rumit, bagi negara barat adalah selamat untuk mula bersenam beberapa hari selepas melahirkan atau sebaik sahaja anda merasa bersedia. Sekiranya anda bersalin dengan pembedahan, jahitan yang bank di vagina atau kelahiran yang rumit, berbincang dengan doktor anda sebelum memulakan program latihan.

Selepas bersalin, perubahan hormon boleh membuat anda berasa emosi dan dan berasa terlalu letih untuk bersenam. Tetapi jangan berputus asa. Dapatkan sokongan rakan kongsi, keluarga dan rakan-rakan anda. Buat jadual untuk aktiviti fizikal dan bersenam bersama teman yang suka bersenam dan bermotivasi tinggi. Bersenam dengan kawan untuk bermotivasi. Jangan segan untuk bawa bersama bayi anda kerana kini terdapat pelbagai gym yang menawarkan nursery untuk bayi dan kanak-kanak. Cadangan lain, anda juga boleh bersenam dengan membawa anak bersama menaiki stroller dan berlari di sekitar tanam rumah anda.

Latihan selepas mengandung mungkin tidak mudah, tetapi ia boleh membantu memberikan tenaga yang anda perlukan untuk menjaga bayi anda.