OBESITI DAN ALKOHOL PUNCA KANSER PAYUDARA?

PARA Sainstis University of NSW mendedahkan obesiti dan pengambilan alkohol berlebihan adalah antara faktor penyebab kanser payudara.

Faktor tersebut akan bakal merekodkan peningkatan antara 30,000 kes kanser payudara menjelang 2030.

Menurut kajian tersebut, pengambilan alkohol boleh meningkatkan 13 peratus daripada kes-kes kanser payudara dalam wanita pra-menopaus. 

Manakala, masalah berat badan berlebihan atau obes pula cenderung peningkatan epada 13 peratus lagi kes pada masa hadapan.

Penemuan yang sama oleh Dana Penyelidikan Kanser Dunia turut mendapati bahawa alkohol dan obesiti antara faktor risiko kanser.

Pakar kesihatan juga percaya kira-kira satu dalam lima kes kanser payudara dapat dicegah sebelum terlambat.

Kajian University of NSW menunjukkan bahawa risiko kanser payudara meningkat dengan meminum kadar standard alkohal setiap hari. Kajian-kajian lain juga turut menemui peningkatan risiko jika kadar pengambilan semakin meningkat.

“Sudah jelas bahawa lebih banyak alkohol yang anda makan, semakin besar risiko anda mengembangkan kanser,” kata pakar pemakanan dan pakar fizikal Majlis Kanser Steve Pratt.

“Jika anda memilih untuk minum, kami cadangkan anda mengikuti garis panduan Majlis Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan Nasional dan hadkan pengambilan anda kepada dua minuman standard sehari.”

Menurut Cancer Research UK pula, bahan kimia toksik dalam alkohol boleh merosakkan DNA manusia dan meningkatkan tahap hormon estrogen, yang dikaitkan dengan kanser payudara.

“Memiliki indeks BMI berbanding berat badan yang sihat meningkatkan risiko kanser payudara dan risiko meningkat secara bertahap,” kata Encik Pratt.

“Orang yang berlebihan berat badan atau obes harus menjaga kesihatan dengan mendapatkan berat badan yang ideal. “

Ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan kepada sesetengah orang. Dan Majlis Kanser Australia mengakui bahawa kerajaan juga perlu mengambil langkah untuk membantu orang ramai membuat pilihan yang lebih sihat.

Memetik daripada The New Daily Australia, garis panduan aktiviti fizikal Australia telah mencadangkan dua setengah jam hingga lima jam aktiviti fizikal intensiti sederhana setiap minggu dilakukan untuk menurunkan berat badan.

Termasuk berjalan cepat atau joging ringan, menaiki basikal, atau melakukan kerja rumah seperti menanam rumput atau mengemas rumah.

“Langkah-langkah mudah seperti menaiki bas sedikit lebih awal atau berjalan kaki ke kedai-kedai bukannya memandu membuat perubahan besar kepada kesihatan anda,” katanya.

“Secara keseluruhan, cadangan mengenai diet dan gaya hidup membantu mengurangkan risiko kanser. Walau bagaimanapun, cadangan berikut tidak boleh menjamin anda tidak akan mendapat kanser, sama seperti didiagnosis dengan kanser tidak bermakna ia adalah kesalahan anda atau anda perlu disalahkan. ” jelasnya.