MENDIDIK ANAK SUPAYA SUKA BERKONGSI


KANAK-KANAK umumnya memahami konsep perkongsian pada usia tiga tahun. Tetapi kadang-kala anak akan mengambil sedikit masa sebelum bersedia untuk berkongsi sepenuhnya.

Secara zahirnya, kanak-kanak sukar memahami keperluan orang lain dan tanya memikirkan keperluan dirinya sebagai yang utama.

Kebanyakan kanak-kanak berumur tiga tahun dan empat tahun juga boleh merasa kecewa jika orang lain lebih mendapat perhatian ataupun mendapat apa yang diingini.

Anak anda mungkin tidak faham cukup untuk menyedari bahawa mainan tersebut boleh jadi miliknya dan memiliki sıfat sabar. Oleh itu, jangan terkejut apabila anda melihat anak anda merampas trak dari seorang kawan, atau enggan membiarkan kakaknya melihat buku kesukaannya.

Bagaimanakah saya dapat mengajar anak saya untuk berkongsi?

Buat keseronokan

Ajari anak anda tentang bekerjasama dan bukannya permainan kompetitif yang memberi tumpuan kepada kemenangan. Anda boleh cuba membuat teka-teki bersama, bergilir-gilir untuk menambah kepingan. Atau anda boleh meletupkan belon dan bermain terus-jadi.

Kongsi projek juga: air tumbuhan, sapu lantai, atau bungkus belanja bersama-sama.

Jangan menghukum anak anda kerana tidak berkongsi

Ia boleh memalukan untuk melihat anak anda merangkul teddy dari rakannya, atau membanting kerana gilirannya dengan trak telah berakhir. Tetapi jika anda memberitahu anak anda bahawa dia egois, atau memaksanya untuk menyerahkan kepemilikan berharga, dia boleh mendapatkan mesej yang berkongsi mempunyai akibat negatif.

Apabila kanak-kanak berasa malu atau malu, kadang-kadang mereka menjadi defensif, yang boleh menjadikannya lebih sukar untuk belajar kemahiran baru. Oleh itu, cuba memberi anak anda peluang, dan mengakui bahawa dia mungkin tidak sengaja bermaksud atau tidak sopan dengan menolak untuk berkongsi.

Perlu diingat bahawa ia adalah wajar untuk anak anda ingin menyimpan beberapa mainan kepada dirinya sendiri. Yakinlah bahawa semakin dewasa, anak anda akan lebih matang, dan akan belajar bahawa berkongsi dengan rakan-rakan lebih menyeronokkan daripada bermain sendiri.

Jika terdapat beberapa mainan kesukaan anak anda, adalah baik untuk menyimpan satu atau dua manna kegemaran untuknya, sama seperti anda yang mungkin juga mempunyai beberapa barang berharga yang anda lebih suka untuk tidak berkongsi.

Cuba beri penjelasan

Apabila anak anda bergaduh dengan kawan tentang mainan, cuba campur tangan sebelum keadaan menjadi terlalu panas. Apabila kedua-dua kanak-kanak bersedia untuk mendengar, bincangkan situasi dengan mereka dengan cara yang lemah lembut dan penuh kasih sayang.

Jika dia enggan untuk berkongsi mainan tertentu, tanya mengapa. Anak anda pasti memberikan penjelasan yang terbaik dan tidak merasa terpinggir.

Didik anak untuk selesaikan malasalah

Jika anak kecil anda mempunyai cengkaman yang kuat pada trak mainan yang dikehendaki oleh teman mainannya. Galakkan anak anda untuk bergilir-gilir dengan penjelasan dan biar anak paham mengapa mainan tersebut harus berkongsi.

Pastikan anak paham bahawa perkongsian tidak sama seperti memberi, dan menunjukkan bahawa jika dia berkongsi mainannya dengan rakan-rakan, rakan lebih cenderung untuk berkongsi dengannya.

Tetapkan contoh yang baik

Cara terbaik untuk kanak-kanak tiga atau empat tahun untuk belajar adalah untuk dengan melihatnya sendiri. Jadi berkongsi ais krim anda dengannya. Sentiasa mengajaknya berkongsi barangan anda supaya anak dapat melihat anda Sebagai contoh terbaiknya untuk berkongsi dengan teman lain.

Gunakan perkataan “share” atau kongsi untuk menerangkan apa yang anda lakukan, dan biarkan anak anda tahu bahawa anda boleh berkongsi cerita, perasaan atau idea, serta berkongsi perkara-perkara penting.

Dalam masa yang sama pupuk rasa saling sifat menghormati barangan kepunyaan orang lain.