HENTI PENGGUNAAN UBAT GIGI ARANG?

KAJIAN mendapati, ubat gigi arang mungkin bukan bahan pemutihan yang baik untuk gigi tetapi hanya akan mempercepatkan kerosakan gigi dan masalah pergigian yang lain

Menurut beberapa doktor gigi British yang ipetik daripada Journal of Dental Britain, berpendapat bahawa tuntutan di sebalik produk ini, seperti pemutihan yang lebih baik, tidak dapat dibuktikan sepenuhnya, dan mereka mungkin mempercepatkan kerosakan gigi dan masalah pergigian yang lain.

Syarikat pemasaran sering kali mendakwa bahawa arang akan membersihkan toksin, menangkis jangkitan, atau sekadar membuat anda lebih sihat. 

Dalam kes ubat gigi arang, ianya sepatutnya memberi kesan baik dalam pemutihan gigi, membersihkan kotoran, dan menghalang nafas berbau daripada ubat gigi konvensional namun kajian telah menemui sebaliknya.

Kajian menunjukkan kurangnya bukti sokongan yang menunjukkan bahawa produk-produk lebih baik untuk membersihkan dan pemutihan gigi daripada ubat gigi moden yang lain dan ada banyak kesan lain yang lebih memudaratkan.

Adalah kerana arang mungkin terlalu kasar untuk gigi kita, terdapat juga fakta bahawa ramuan yang diketahui membantu mencegah kerosakan gigi, seperti fluorida, sering diambil daripada ubat gigi arang, kerana arang dapat menyerapnya.

Dan sementara bahan-bahan lain boleh digantikan untuk fluorida, produk ini mungkin masih lebih teruk lagi dalam menjaga gigi anda sihat. Akhirnya, ada bimbang bahawa sisa kecil arang terperangkap dalam tampalan gigi atau pemulihan pergigian lain. 

Dari masa ke masa, pengumpulan ini secara ironinya boleh membuat gigi anda kelihatan lebih teruk.

Kajian 2017 dalam Jurnal Persatuan Pergigian Amerika juga menyimpulkan bahawa terdapat “data klinikal dan makmal yang tidak mencukupi untuk membuktikan tuntutan keselamatan dan keberkesanan ubat gigi berasaskan arang “.

Oleh yang demikian, tidak perlu menggunakan  ubat gigi arang jika masih meragui kesannya kerana terdapat pelbagai jenis ubat gigi yang lebih baik mungkin bagus untuk melindungi gigi anda untuk jangka masa yang panjang.