GOLONGAN ANTI-VAKSIN PERLU SEDAR, KEMATIAN KANAK-KANAK SEMAKIN MENINGKAT!

BENAR, tubuh badan kita mampu menghasilkan antibody sendiri, namun bagi kanak-kanak mereka masih memerlukan suntikan tambahan kerana sistem pertahanan badan mereka masih belum matang secukupnya. Jika suntikan vaksin lima serangkai tidak diberikan kepada mereka, kanak-kanak dan bayi mudah terdedah kepada jangkitan dan penyakit, dan ia boleh meragut nyawa!

Sudah banyak kes kematian yang membabitkan kanak-kanak yang tidak diberikan vaksin, namun masih ada yang ingkar. Sikap ibu bapa yang pentingkan diri, kononnya akan menyebabkan kematian, suntikan mengandungi bahan berbahaya yang boleh merosakkan badan dan mengandungi DNA babi perlu segera ditepis.

Apakah anda mahu melihat kematian anak di tangan anda sendiri hanya kerana prinsip yang tidak berasas itu?

Kami kongsikan luahan seorang kakitangan hospital di sebuah negeri di selatan tanah air, bernama Fatinah Abdul Salam berdasarkan pengalamannya menyaksikan kes demi kes yang membabitkan kematian kanak-kanak yang tidak divaksin.

“Anggaplah saya seorang saksi, bukan seorang doktor, bersiap sedialah, entri saya panjang.

Inilah dia rupa diphteria antitoksin, 1 botol hampir 500 ringgit, kami gunakan 4 botol untuk satu = RM 2000. Dan tak semua hospital ada antitoksin ini. Dengan harapan dapat menyahkan toksin yang dihasilkan oleh corynebacterium diphteriae species. Atau mudah kita panggil diphteria.

Saya telah bekerja di hospital selatan tanah air ini sejak 2017. Saya saksikan kes demi kes. Makin lama makin banyak. Saya jadi kaget. Tak tahulah, mungkin sepanjang 9 tahun belajar dan menjadi doktor pelatih di hospital universiti, katil limited, jadi mungkin sbb tu tak banyak kes kami dapat. Tiada langsung kes diphteria, pernah juga buat attachment di Hospital Teluk Intan 1 bulan, Slim River 1 bulan, HKL 1 bulan. Satu pun takda. Mungkin 1 bulan tu tempoh yang sekejap. Dan mungkin tempat kerja saya sekarang adalah pusat rujukan di selatan, sebab tu kes diterima lebih banyak. Ataupun kadar antivaksin lebih banyak. Baiklah, wallahualam. Saya mahu bersangka baik sahaja.

2018, saya saksikan 4 kes diphteria. Semua tidak diberikan vaksin. 3 meninggal dalam masa 2-4 hari di ICU, semua lingkungan umur kecil-kecil walaupun antitoksin telah diberikan. Cuma 1 sahaja hidup, budak umur lingkungan 9-10 tahun tetapi throat swabnye pseudodiphteria, juga menerima antitoksin.

Saya jadi risau kerana kini, pada tanggal 18/2/2019, datang lagi satu kes diphteria, confirmed. Tetapi apa yang saya lebih risaukan adalah jarak kes sekarang dan kes lepas adalah 2 bulan. Jika anda masih ingat tular di akhbar harian mengenai bayi meninggal disebabkan oleh diphteria adalah bulan 10, bulan 12 kami terima lagi dan kemudian kanak-kanak 9-10 tahun tu, kes terbaru kami pada bulan ini. Lebih-lebih lagi tular gerakan anti-vaksin lebih banyak di area Skudai.

Oh ya, kes terbaru ini juga kini kritikal di pediatrik ICU. Saya saksikan kami telah lakukan yang terbaik untuk anak ini. Memandangkan hospital kami cuma tinggal 2 botol anti toksin, kami telah dapatkan lagi 2 botol di Kuala Lumpur. Susah payah penat kami abaikan, risiko berjangkit dengan kami pun kami abaikan demi kelansungan hidup anak ini. Doakanlah anak ini.

Jika anda menyeru dengan #educatebeforevaccine, mulakanlah dulu #educateifnotvaccinated. Saya percaya, anda semua golongan terpelajar, beragama. Janganlah anda menafikan hak-hak orang lain hanya kerana pendapat atau “right” anda. Duduklah di hospital selama setahun. Saksikanlah apa yang saya telah saksikan.

Saya harapkan entri saya ini sedikit sebanyak dapat memberikan kesedaran netizen yang masih berkira-kira nak vaksinkan anak mereka.

error0