BERCUTI BERSAMA RAKAN WANITA BAIK UNTUK KESIHATAN

PERCUTIAN bersama teman-teman sebenarnya memberi manfaat kepada kesihatan anda dan ianya terbukti melalui pelbagai kajian sains.

Menurut laporan Southern Living, meluangkan masa dengan rakan wanita (girlfriends) boleh meningkatkan kesihatan mental dan fizikal.

Kredit: Afiqah Mior (IG: @afiqahmior)

Kajian mendapati bahawa aktiviti tersebut sebenarnya boleh memanjangkan jangka hayat, mengurangkan risiko penyakit jantung dan bahkan membantu kita melawan kesakitan.

Kredit: Afiqah Mior (IG: @afiqahmior)

Satu kajian pada tahun 2016 mendapati meluangkan masa dengan rakan-rakan dapat meningkatkan pengeluaran tubuh kita oxytocin, hormon yang sangat baik untuk badan.

Oleh itu, tak heranlah jika budaya melepak kadang-kala boleh dilihat daripada sudut positif untuk mental. Cuma perlulah berpada dan tidak terjerumus kepada masalah sosial lain.

Hujahan ini terbukti oleh penyelidikan daripada Harvard yang juga bersetuju bahawa hubungan antara rakan-rakan yang kuat dan akrab boleh memberi kesan positif kepada kesihatan.

“Hubungan sosial seperti ini bukan sahaja memberi keseronokan, mereka juga mempengaruhi kesihatan jangka panjang kami dengan cara yang sama kuat seperti tidur yang mencukupi, diet yang baik dan tidak merokok,” jelasnya. 

“Selari dengan pelbagai kajian yang telah membuktikan bahawa mereka yang mempunyai hubungan yang baik dengan keluarga, sahabat, dan komuniti mereka lebih bahagia, kurang masalah kesihatan dan hidup lebih lama.”

Kredit: Afiqah Mior (IG: @afiqahmior)

Penyelidik turut menjelaskan bahawa mereka yang tidak mempunyai teman rapat  lebih cenderung kepada kemurungan, penurunan kognitif umur dan umur yang tidak panjang.

Satu kajian ke atas 309,000 orang mendapati tiada kekuatan dalam perhubungan sosial dapat meningkatkan risiko kematian pramatang ketika hamil sebanyak 50 peratus – iaitu hampir sama dengan menghisap 15 batang rokok setiap hari.

Kredit: Afiqah Mior (IG: @afiqahmior)

Turut menjalankan kajian yang sama, di Belanda pada tahun 2012 mendapati mereka yang tidak mempunyai hubungan baik atau teman rapat cenderung mengalami demensia dan rasa kesepian.

Ahli psikologi William Chopik, dari Michigan State University, mendapati ketika seseorang individu semakin meningkat umurnya, persahabatan adalah akan memberikan kesihatan dan kebahagiaan berbanding hubungan dengan ahli keluarga.

“Mengekalkan beberapa rakan baik di sekeliling boleh membuat dunia yang berbeza untuk kesihatan dan kesejahteraan kita,” katanya.

“Jadi, bijak untuk melabur dalam persahabatan yang menjadikan anda paling bahagia.”

Jom tempah percutian bersama rakan-rakan anda sekarang!