khasiat lobak

ADAKAH LOBAK BENAR-BENAR MEMBANTU PULIHKAN PENGLIHATAN ANDA?

Lobak atau carrot terkenal dengan khasiat yang sering disebut sebagai makanan baik untuk mata. Namun, adakah benar-benar baik? 

Satu kajian di Australia yang di namakan  kajian Blue Mountains Eye Study (yang dijalankan pada akhir 1990-an), telah mengkaji hubungan antara peningkatan pengambilan vitamin A dengan penglihatan malam oleh warga tua.  

Kajian adalah diantara warga tua yang tidak mempunyai penglihatan yang tidak baik, dan memakan lebih banyak lobak dalam satu jangka masa. Walaubagaimanapun, keputusan mendapati ianya tidak membantu memulihkan penglihatan warga tua itu. 

Masalah penglihatan melalui kajian adalah berkaitan dengan usia, bukan masalah pemakanan, yang menjelaskan mengapa penglihatan mereka tidak baik walaupun mengamalkan pengambilan sayur lobak. 

Profesor Algis Vingrys, Pensyarah bahagian Optometry & Vision Sciences, The University of Melbourne berkata;

“Pemakanan dengan vitamin A, zat besi dan pro-vitamin yang lain (bahan yang boleh ditukar kepada vitamin) adalah penting untuk kesihatan mata.”

Terdapat dua jenis vitamin A: retinoid dan karotenoid.

Retinoid adalah bentuk lipid vitamin A yang terdapat dalam hati, minyak ikan (contohnya minyak cod-liver) dan mentega. Jika makan berlebihan ia boleh menyebabkan keracunan, atau lebih teruk, boleh menyebabkan kanser.

Karotenoid pula adalah pro-vitamin badan anda menjadi vitamin A. Wortel, brokoli, ubi jalar, labu dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap mengandungi semua karotenoid beta-karotenoid.  

Tetapi berapa banyak yang ditukar bergantung kepada berapa banyak vitamin A yang anda sudah ada dalam badan anda – dengan kata lain, tubuh anda tidak membuat vitamin A jika anda tidak memerlukannya.

Kekurangan pengambilan makanan yang mempunyai vitamin A boleh menyebabkan buta malam dan masalah mata yang lain.  Masalah penglihatan malam adalah salah satu tanda awal kekurangan vitamin A.

Jadi ada jawapannya … Makan lobak dan makanan lain yang mempunyai vitamin A mungkin dapat memperbaiki penglihatan malam namun ianya tidak diperlukan jika diet anda sudah seimbang.