JANGAN LARANG ANAK MAIN VIDEO GAME? – 8 SEBAB ANDA MESTI TAHU!

Diera moden kini, pasti kita tidak dapat lari daripada penggunaan telefon, komputer atau alatan elektronik setiap hari terutamanya kepada kanak-kanak.

Persoalannya adakah permainan video ini hanya mendatangkan kemudaratan kepada mereka?

Berikut adalah lapan sebab mengapa permainan video boleh memberi manfaat kepada pertumbuhan dan pendidikan anak anda secara fizikal dan sosial.

1.Permainan Video Bantu Mengajar Menyelesaikan Masalah

Permainan video boleh membantu perkembangan otak kanak-kanak. Kebanyakkan permainan video memerlukan tindakan untuk mencari dan merancang untuk mendapat markah tinggi dan seterusnya menang.

Ada juga permainan yang melibatkan perancangan dan penyelesaian masalah di mana pemain harus menyesuaikan penampilan watak permainandan membangunkan tahap permainan baru. Perkara ini dalam masa yang sama boleh menonjolkan personalini secara individu.

Seterusnya membantu kanak-kanak belajar membuat keputusan, menggunakan strategi untuk memperoleh kemenangan.

2. Melahirkan Minat Terhadap Sejarah dan Budaya

Kandungan permainan video tertentu boleh menggalakkan anak-anak membaca dan menyelidik. Permainan video seperti Age of Mythology, Tamadun, dan Age of Empires boleh mencetuskan minat kanak-kanak dalam sejarah dunia, geografi, kebudayaan kuno dan hubungan antarabangsa. Merujuk kepada kajian penyelidik David Shaffer dan James Gee, “Apabila anak-anak mempunyai ibu bapa yang membantu menjadikan Age of Mythology menjadi pulau kepakaran, mengikatnya ke buku, laman web, muzium, dan media mengenai mitologi, budaya dan geografi, anak-anak mengambil pelbagai bahasa, kandungan dan sambungan kompleks yang berfungsi sebagai persediaan untuk pembelajaran masa depan yang sangat rumit dan mendalam. ” Sudah tentu permainan seperti ini membolehkan mereka memperoleh kemahiran kreatif dan teknikal sambil berseronok.

3. Permainan Video Bantu Mencari Kenalan Baru

Berbeza dengan ibu bapa mereka, kebanyakan anak muda melihat permainan video sebagai aktiviti sosial. Permainan video juga kadang kala telah menjadi satu alasan untuk keluar berjumpa kawan.

Kajian telah mendapati, kanak-kanak lelaki lebih cenderung untuk bermain permainan video dengan sekumpulan kawan, sama ada di bilik yang sama atau dalam talian.

4. Permainan Video Bantu Pelajari Kemahiran Baru

Pemain (khususnya kanak-kanak lelaki) lebih cenderung untuk mempelajari gerakan baru dari permainan video sukan dan kemudian mengaplikasikannya ketika di gelanggang. Seperti di gelanggang bola keranjan, bola sepak dan sebagainya. Ada juga kanak-kanak yang mula meminati sukan baharu selepas diperkenalkan kepada mereka dalam permainan video. Penyelidikan menunjukkan bahawa bermain permainan video sukan realistik (tidak termasuk pertandingan kejohanan) membawa kepada peningkatan masa bermain sukan dan bersenam dalam kehidupan sebenar.

5. Keseronokan Memenangi Pertandingan

Keseronokan untuk memenangi permainan video adalah normal dan sihat untuk kanak-kanak, terutamanya kanak-kanak lelaki, untuk bersaing dengan rakan-rakan mereka kerana mereka adalah satu pengiktirafan. Permainan video adalah tempat yang selamat untuk mengekspresikan persaingan yang kompetitif, dan dapat memberi peluang untuk mereka untuk menunjukkan kemahiran masing-masing secara sihat.

6. Memberi Peluang Kanak-kanak Menjadi Pemimpin

Apabila kanak-kanak bermain permainan video dalam kumpulan, mereka sering mengambil giliran untuk memimpin, bergantung pada siapa yang mempunyai kemahiran tertentu yang diperlukan dalam permainan itu. Dalam kajian oleh Nick Yee dari Pusat Penyelidikan Palo Alto, remaja yang telah bermain permainan dalam talian secara online merasakan mereka telah mendapat kemahiran kepimpinan untuk bekerjasama dalam berkumpulan. Permainan dalam talian memberi peluang kepada pemain tanpa mengira umur untuk memimpin sepasukan dan tiada siapa yang peduli berapa umur anda jika anda boleh mengetuai pasukan untuk kemenangan.

7. Membina Peluang Berkongsi Bersama Dengan Yang Lain

Kira-kira satu pertiga daripada kanak-kanak yang dikaji berkata mereka bermain permainan video sebahagiannya kerana mereka suka mengajar orang lain bagaimana bermain. Kebanyakan interaksi kanak-kanak bersama rakan-rakannya adalah tentang menyelesaikan situasi dalam permainan. Ini adalah mengenai cara bagaimana merancang perjalanan permainan dari satu tempat ke tempat yang lain dan menggabungkannya yang akan membantu untuk berjaya. Pengajaran yang lain membina kemahiran sosial dan komunikasi, serta kesabaran.

8. Mengeratkan Hubungan Ibubapa dan Anak-anak

Luangkan masa bersama anak-anak untuk bermain permainan video. Walaupun ibubapa tidak mahir bermain, masa bersama ini adalah sesuatu yang baik dalam perhubungan. Mulakan dengan permainan yang mudah dan beri peluang kepada anak-anak untuk menang. 

Situasi ini harus dicipta supaya hubungan ibubapa lebih akrab dan mesra walaupun hanya dengan permainan video. Seterusnya membantu melahirkan suasana yang gembira dan harmoni. 

Apa pun manfaat atau kesan permainan video ini, ia haruslah sentiasa dipantu oleh ibubapa dan ibubapa harus menasihati jenis permainan video yang terbaik mengikut kesesuaian umur anak-anak.