6 NEGARA HARAM PENGGUNAAN BEG PLASTIK

Dikenali sebagai beg yang ringan dan murah digunakan, beg plastik telah mendapat permintaan yang tinggi diseluruh negara. Digunakan sebagai beg sandwich pada tahun 1957, plastik telah menopoli beg kertas bagi penggunaan untuk membeli-belah.

Seterusnya menjadi kegunaan wajib dimana sahaja bukan sahaja sebagai beg malah dicipta dengan kepelbagaian penggunaannya.

Sempena dengan Hari Bumi Antarabangsa, BP nak kongsikan senaraikan negara-negara yang telah mengharamkan penggunaan beg plastik.

  1. BANGLADESH

Bangladesh adalah negara pertama yang mengharamkan penggunaaan beg plastik pada tahun 2002.

Bangladesh mengenakan larangan secara terang-terangan ke atas semua beg plastik yang lebih kurus di ibu negara, Dhaka, selepas mereka didapati menyedihkan sistem saliran semasa banjir yang dahsyat pada antara tahun 1988 – 1998.

2. CHINA

Pengharaman beg plastik di atas beg plastik ultra nipis dan bayaran ke atas beg plastik telah diperkenalkan di China pada 1 Jun 2008. Ia berkuat kuasa kerana masalah tehadap pembetungan dan pembuangan sampah. Satu kajian kaji selidik telah dijalankan setahun selepas perlaksaannya mendapati, penggunaan beg plastik dapat dikurangkan di antara 60 dan 80% di pasar raya di China, dan 40 bilion beg plastik berjaya dikurangkan. Walau bagaimanapun, larangan tersebut telah menyaksikan kejayaan yang sementara kerana penggunaan beg plastik tetap menjadi pilihan oleh penjual jalanan dan kedai kecil.  Malah, sebahagian besarnya tidak mematuhi dasar ini dan kurang penguatkuasa larangan. 

3. INDIA

Pada tahun 2002, India mengharamkan pengeluaran beg plastik di bawah ketebalan 20 μm untuk mengelakkan beg plastik daripada tersumbat sistem saliran perbandaran dan untuk mengelakkan haiwan ternakan minum atau makan beg plastik.  Kementerian Alam Sekitar, Hutan dan Perubahan Iklim juga telah meluluskan peraturan untuk melarang semua beg polythene kurang daripada 50 mikron pada 18 Mac 2016. Disebabkan pelaksanaan peraturan yang kurang baik, pihak berkuasa serantau (perbadanan negeri dan perbandaran), perlu melaksanakan peraturan mereka sendiri. Pada tahun 2016, Sikkim, negeri pertama mengharamkan penggunaan bukan sahaja botol air minuman tetapi juga bekas makanan yang dibuat daripada busa polistirena di seluruh negeri. 

Negeri Himachal Pradesh adalah negeri pertama yang melarang beg plastik kurang daripada 30 μm. Manakala Negeri Karnataka pula menjadi negara pertama untuk melarang semua bentuk beg menggunakan plastik, sepanduk plastik, buntings plastik, bendera plastik, plat plastik, cawan plastik, sudu plastik dan banyak lagi. 

Goa telah mengharamkan tas hingga 40 μm tebal, sementara kota Mumbai melarang kantong di bawah ketebalan minimum hingga 50 μm. Kerajaan negeri Maharashtra mengharamkan plastik mulai 23 Jun 2018. Kerajaan Negeri Tamil Nadu juga mengharamkan plastik mulai 1 Januari 2019.

4. TUNISIA

Tunisia memperkenalkan larangan ke atas pengedaran beg plastik di pasaraya bermula dari 1 Mac 2017. Satu perjanjian ditandatangani antara Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri dan Alam Sekitar dan rantaian pasar raya besar di negara ini untuk membuat fasa pertama proses yang bertujuan untuk mengurangkan penggunaan plastik beg. Aktivis Tunisia sedang merancang kempen kesedaran untuk menubuhkan dasar yang lebih hijau di negara tersebut.

5. NEW ZEALAND

New Zealand adalah antara pengeluar sisa bandar terbesar di dunia maju, per kapita, menurut data Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD). Perdana Menteri, Jacinda Ardern dan Menteri Alam Sekitar Bersekutu, Eugenie Sage membuat pengumuman itu pada 10 Ogos 2018 bahawa semua beg membeli-belah plastik, termasuk beg biodegradable, compostable, dan oxy-gradable, yang telah mengendalikan dengan ketebalan kurang daripada 70 mikron, akan diharamkan mulai 1 Julai 2019. Peruncit yang tidak mematuhi boleh dikenakan denda sehingga NZD $ 100,000.

6. INDONESIA

Mulai tahun 2016, Kementerian Alam Sekitar menguatkuasakan peruncit di 23 bandar di seluruh nusantara (mini market, hypermarket, dan pasar raya) untuk mengenakan pengguna untuk beg plastik antara Rp.200 dan Rp.5.000 untuk setiap beg termasuk beg plastik yang boleh rosak. Dan wang yang berasal dari cukai digunakan oleh peruncit sebagai dana awam untuk pengurusan sisa bersama organisasi bukan kerajaan. Bali akan mengharamkan penggunaan beg plastik, jerami, dan styrofoam yang digunakan pada bulan Julai, 2019.