khasiat buah ceri

5 KEBAIKAN DAN KHASIAT BUAH CERI

TERDAPAT lebih daripada 1,000 jenis ceri iaitu rasa manis dan masam. 

Ceri lazimnya menjadi pencuci mulut, pembuatan syrup klasik dan hiasan makanan. 

Tidak kira bagaimana anda memilih untuk menikmati ceri, tahukah anda ceri juga mempunyai pelbagai kebaikan dan khasiat kepada tubuh badan? 

Berikut beberapa manfaat kesihatan dengan mengamalkan memakan buah ceri. 

1.Ceri mengandungi antioksidan.

Kita semua telah mendengar perkataan ini sebelum ini, tetapi apakah maksudnya?  Antioksidan melawan pengoksidaan molekul lain.  Walaupun pengoksidaan adalah proses semulajadi, namun jika terlalu banyak ianya tidak bermanfaat kepada tubuh. 

Pengoksidaan mencipta sesuatu yang dipanggil radikal bebas yang merupakan molekul yang tidak stabil yang mencuri elektron daripada molekul lain.  Setelah itu berlaku, molekul-molekul tersebut juga menjadi radikal bebas yang memulakan reaksi berantai.  Pendek kata, ia merosakkan sel.

Oleh sebab itu, antioksidan dalam ceri boleh membantu dengan pelbagai cara.  Ia mengurangkan risiko beberapa jenis kanser (termasuk kolon, pharynx, laring, mulut, dan kanser paru-paru), dan memerangi penyakit mental yang berkaitan dengan demensia (seperti Alzheimer).

Walaupun anda mungkin merasakan ianya tidak penting tapi pencegahan selalu lebih baik daripada mengubati.  Nasib baik dalam kes ini, pencegahan juga lazat!

2.Bukan sahaja ceri memberi kebaikan kepada perut anda, tetapi otak anda juga!

Ceri mengandungi sebatian yang dipanggil flavonoid yang melindungi daripada kerosakan mikrob, dan memelihara lebih banyak komponen kesihatan.

Selain itu, flavonoid cenderung menghalang neuron dari mati, dan juga menguatkan lampiran mereka kepada neuron lain.

Bagi anti oksida yang ada iaitu anthocyanin, adalah termasuk ciri anti-radang.  Ianya bagus untuk otak, meningkatkan kognisi, dan daya ingatan.

Malah, kesan nutrien secara semulajadi tidak akan memberi sebarang kesan sampingan negatif ke atas badan berbanding ubatan. 

3.Membantu memberi kecergasan selepas melakukan senaman.

Selepas latihan yang panjang (atau yang pendek) salah satu bahagian yang paling teruk adalah kesakitan yang anda rasa pada keesokan harinya.  Seperti kebas dan lenguh-lenguh. 

Ciri-ciri anti-radang dari anthocyanin bukan sahaja membantu mempercepatkan proses pemulihan dengan membaiki otot-otot anda dengan lebih cepat, ia juga menghubungkan kembali ke antioksidan yang menghasilkan lebih banyak oksigen dalam sistem anda.

Ini juga bermakna anda akan mengalami kesakitan otot secara keseluruhan.

4.Bantu mengurangkan berat badan.

Ceri kaya dengan serat makanan yang membantu anda merasa lebih cepat kenyang. 

Makan semangkuk ceri sebelum makan akan membantu anda untuk kurang makan  dan membantu mempercepatkan metabolisme anda.

5.Mengatur tidur anda.

Ceri mempunyai melatonin. Melatonim adalah hormon semulajadi yang terdapat di dalam badan berfungsi untuk menghasilkan aturan tidur yang baik. 

Secara purata, terdapat 13 nanogram melatonin per gram ceri.  Walaupun ini mungkin seperti jumlah yang tidak penting, kajian menunjukkan bahawa ia cukup untuk membuat perbezaan.

Minum segelas atau dua jus ceri tart 30-60 minit sebelum tidur dan membawa lebih banyak melatonin ke dalam sistem anda. Seterusnya memberi kebaikan kepada tubuh untuk lebih mudah tidur pada waktu malam, mahupun tidur sekejap. 

Pelbagai kebaikan yang hebat ada dalam buah yang kecil. Dengan rasa yang lazat untuk dipadankan, mudah untuk dimasukkan ke dalam diet anda.  Tidak rugi amalkan!