fakta tentang pisang

12 FAKTA MENARIK BUAH PISANG

BUAH Pisang adalah buah yang senang didapati setiap hari. 

Pisang juga terkenal dengan sifatnya membantu penghadaman yang baik untuk dinikmati sama ada ketika sarapan, makan tengah hari, atau malam. 

Di sini BP akan kongsikan 12 fakta menarik yang mungkin anda tidak tahu mengenai pisang;

1. Di Kalamazoo pada tahun 2011, pembinaan sebuah kenderaan telah berakhir – kenderaan ini adalah trak F-150 yang menjadi “Kereta Banana Besar.” Pada ketinggian hampir 23 kaki (7 meter) dan 9.8 kaki (3 meter) kereta ini mempunyai kelajuan tertinggi sekitar 85mph (136.8km / j).

2. Jika seseorang itu alah kepada pisang, atau juga alpukat (avokado) dan buah berangan, mereka mempunyai risiko yang lebih tinggi menjadi alergi terhadap susu getah. Terdapat beberapa orang yang mengatakan separuh daripada mereka yang alah kepada lateks sering alah kepada pisang. Ini disebabkan oleh protein dalam pisang. 

3. Sekiranya dilakukan setiap hari, ketuat boleh dikeluarkan dalam masa 2 minggu dengan menjalankan bahagian dalam kulit pisang ke bahagian yang dijangkiti.

4. Pada tahun 2016, seorang lelaki dari U.K., Andrew Lawrence, berlari 2 jam, 47 minit dan 41 saat dalam pakaian pisang semasa maraton London untuk mendapatkan gelaran masa terpantas untuk menjalankan maraton sambil memakai pakaian buah.

5. Kajian di Amerika Syarikat mendapati bahawa pisang sebenarnya boleh membantu mengurangkan risiko strok dan serangan jantung disebabkan oleh kadar kalium yang dimilikinya. Mereka yang mengamalkan pisang dapat mengurangkan risiko kekejangan di aorta dan mengeraskan arteri.

6. Penyanyi Alicia Keys, Adele, dan Katy Perry mengamalkan memakan pisang sebelum persembahan dan merupakan permintaan mereka di belakang pentas sebelum melakukan persembahan.

7. Monyet mengupas pisang terbalik apabila dibandingkan dengan kaedah manusia yang mencubit bahagian atas dan membelah kulit sebelum membuka kulit pisang. Ini adalah cara yang mudah dan kurang merosakkan buah pisang.

8. Pengguna terbesar pisang di seluruh dunia adalah Uganda, anggaran 1 ⅓ lbs (605 g) buah setiap hari.

9. Minyak di dalam kulit pisang sebenarnya boleh membantu keradangan dan gatal yang disebabkan oleh gigitan serangga.

10. Tanah yang sempurna untuk tumbuh pisang mesti mengandungi ph. antara 5.5 dan 6.5 dan tidak boleh masin atau terlalu sejuk. 

11. Pisang hijau mempunyai kandungan kanji yang sangat tinggi – apabila pisang menjadi warna kuning, kanji ini menjadi gula. Patutnya rasa pisang yang sudah kuning lebih manis! 

12. Pisang terdiri daripada kira-kira 75% air, tidak sebanyak seperti timun atau lobak yang masing-masing mempunyai 96% dan 95% air. 

error0
Tweet 20